Weetjes

Weetjes

Uw hond mee op vakantie:

Vakantietijd, uw hond mee op vakantie? Regelmatig krijgen wij vragen van mensen die willen weten hoe de regels zijn om hun hond mee op vakantie te nemen. Nu kan de regelgeving per land verschillen en daarom hebben wij er de belangrijkste uitgezocht. Daarnaast geven wij u een aantal nuttige vakantietips voor uw viervoeter.


** Uw viervoeter moet minimaal een maand voor vertrek gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës).

** De hond dient gechipt of getatoeëerd zijn en daarnaast dient u een nieuw Europees Dierenpaspoort te hebben. Deze kunt u    tegenbetaling verkrijgen bij de dierenarts, alsmede een verplichte gezondheidsverklaring.

**Voor landen buiten de Europese Unie, alsmede Groot Brittannië. Ierland, Noorwegen en Zweden, gelden andere, strengere regels, onder andere een verplichte bloedtest en vaccinaties die langer voor vertrek gegeven zijn, zodat er voldoende antistoffen in het bloed zitten. Groot Brittannië eist daarvan een officieel certificaat en ook een bewijs van behandeling tegen teken en wormen.

** U heeft alle voorbereidingen voor vertrek met de auto getroffen voor uzelf. Voor uw hond dient u ook aan de volgende zaken te denken.

**Ventileer de auto goed, zeker als u naar een warme bestemming rijdt.

** Neem voldoende water en een waterbak mee, stop iedere 2 uur om even de benen te strekken en de hond te laten drinken en uit te laten.

** Voor wagenzieke dieren is het middel Cerenia beschikbaar tegen overgeven.

** Vervoer uw hond bij voorkeur in een bench of in een afgescheiden deel in de auto (verplicht in Duitsland)

** Voor meer informatie verwijzen wij u naar uw dierenarts, die van de meeste regelgeving voor het buitenland op de hoogte is.


Leeftijdsvoorwaarden bij het fokken!

** De reu mag niet dekken jonger dan 12 maanden. 

** De teef mag op het moment van dekken niet jonger zijn dan 16 maanden.

** Tussen twee nesten van dezelfde teef moet minimaal een periode zitten van 10 maanden.

** De teef mag haar laatste nestje werpen in het jaar dat ze 8 wordt.  

** Een teef die haar eerste nestje zal krijgen, mag niet gedekt worden na de dag waarop zij 96 maanden oud is geworden.

** Een teef mag slechts 2 nestjes in de periode van 24 maanden voortbrengen.  De periode start op de  datum waarop de dekking voor het eerste van de twee binnen deze periode geboren nestjes heeft  plaatsgevonden.

** Het is in Nederland niet toegestaan dat een teefje gedurende haar leven meer dan 5 nestjes te laten voortbrengen.

** Indien er pups geboren worden uit een combinatie waarvan een of beide ouderdieren niet voldoen aan de voorwaarden van dit hoofdstuk, volgt er een sanctie tegen de fokker.


Verplichtingen aan koper

** De fokker zorgt voor een optimale verzorging van de moederhond en de pups zodanig dat ze in goede gezondheid kunnen worden overgedragen aan de nieuwe baasjes.

** De fokker is verplicht aan de nieuwe eigenaren af te geven een entingsbewijs met een getekende en gestempelde gezondheidsverklaring van de dierenarts.

** De nieuwe eigenaar dient te weten, dat bij vragen en of problemen hij zich eerst tot de fokker dient te wenden voor nadere informatie. Als ondersteuning zal de Nederlandse keeshonden club een folder verstrekken die door de fokker aan de nieuwe eigenaar kan worden gegeven.

** Er worden stamboompapieren ingevuld en deze worden door de fokker terug gestuurd naar de raad van beheer, daarna ontvangt de fokker de stambomen en stuurt deze op naar de nieuwe eigenaren. De raad van beheer stuurt daarna de eigendomsbewijzen naar de nieuwe baasjes toe.  De stambomen worden dus niet meer op naam gezet van de nieuwe eigenaren. De namen zijn van te voren door de fokker uitgezocht maar u bepaalt natuurlijk hoe zijn roepnaam gaat worden.  


Waar let u op bij de aankoop van een pup

** Zien de pup 's in het nest er gezond en levendig uit?

** De honden die daar ook verblijven zijn  die vriendelijk en gezond

** Is de moeder aanwezig en vriendelijk , beslist niet angstig of agressief ten opzichte van u, Als de moeder terughoudend  is geen goed teken, dit gedrag kan erfelijk zijn.

** Groeien de pups op in een huiskamer waar ze met alle geluiden die er dagelijks voorkomen gewent worden.

** Hebben ze contact met mensen en allerlei voorwerpen, dit is belangrijk voor de socialisatie van de hondjes.

** Zijn ze mee naar buiten geweest om te spelen en aan het riempje gewent .

** Leven de pups bij de moederhond tijdens de eerste 6a7 weken.

** De hondjes mogen met een leeftijd van 8 weken het nestje verlaten beslist niet eerder later kan wel , maar voor een goede socialisatie is wel voor de 10 weken.

Wat u  voor u pup moet hebben.

** Een plekje waar zijn eten staat met een eten en drinkbakje,dit moet op een rustige plek zijn.

** Een slaapplekje die op een tochtvrije plek staat met een dekentje of kussentje.

** Een onderzoek door u eigen dierenarts

** Een halsbandje of tuigje dat niet te strak mag zitten, koop nog geen duur riempje hij heeft later nog een grotere nodig.

** Een korte lijn  voor kleine uitstapjes en een langere lijn voor lange wandelingen voor meer bewegingsvrijheid.

** Voer dat hij bij de fokker gehad heeft om problemen met zijn spijsvertering te voorkomen.

**  Kijk of alles veilig is in huis , zoals losliggende snoeren waar hij zijn tandje in zou kunnen zetten, of een open trap waar hij door zou kunnen schieten en naar beneden vallen.

** Koop een bench waar hij de eerste tijd in kan voor hem zo snel mogelijk zindelijk te krijgen en hij een eigen plekje heeft..

** Zorg voor voldoende speeltjes of knaagmateriaal zodat hij zich niet gaat vervelen en dingen doen die hij niet mag zoals de zaak kapot knagen.

Voedingsadvies

** Geef de pup steeds op dezelfde tijd eten uit zijn eigen bakje.

** Geef  de brokjes die hij gewent is, bent u van plan andere brokjes te gaan geven ga dan langzaam over op andere brok maar bouw dit af, dit voorkomt diaree.

** Als u hem vlees uit blik geeft geef dan ook brok bij ong. 2 delen.

** Zorg dat er altijd drinken staat,als een pup de nacht te lang vindt en in zijn bench plast haal dan zijn drinken eerder weg, later is dit niet meer nodig

** Haal tijdens het eten gerust een keer het eten even weg zodat hij gewent is dat iemand aan zijn eten zit dit om ongelukjes te voorkomen met kinderen ..


Gezondheidszorg

** Ga binnen een week naar u dierenarts voor een check- up,hij controleer de pup helemaal.

** Zorg dat hij op tijd ingeënt wordt.

** Op tijd ontwormen is 2 tot 4 keer per jaar.

** Kijk ook of de pup wel goed tanden wisselt dit is bij kleine hondjes wel eens een probleem.

** Borstel hem regelmatig en kijk ook zijn oren even naar of ze niet vuil zijn of erg ruiken, dit kan wijzen op een ontsteking.

** Laat hem lekker spelen maar vermoeit u hem niet te veel,hij moet op tijd rusten


Zindelijkheidstips

** Let de eerste dagen goed op de pup,moet hij iets doen gaat hij vaak staan draaien,dit is voor u tijd om snel naar buiten te gaan.

** Beloond u hem vooral goed als hij netjes buiten zijn behoefte heeft gedaan.

** Straf u pup niet als hij het binnen heeft gedaan maar stuur hem rustig naar buiten anders maakt u hem misschien te bang.

** Zorg de eerste nachten voor een klein verblijf hoe kleiner hoe beter, zelfs een pup zal niet in zijn eigen vuil willen liggen en het daardoor ophouden.


COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar