Verzorging oren

Verzorging oren

De oren van een hond zijn vele male gevoeliger dan de oren van een mens. Honden horen de hoge tonen die wij mensen niet kunnen horen en wij mensen maken daar dan ook dankbaar gebruik van en veel baasjes hebben dan ook het bekende hondenfluitje. Het hondenfluitje produceert een geluid tussen de 16000 Hz en 22000 Hz. Wij mensen hebben niet het vermogen om dit te horen maar onze honden horen dit heel goed.  


Juist omdat onze honden zo een gevoelig gehoor hebben moeten we extra zuinig zijn op die flappers van ze. De oren van een hond zijn als je ze niet goed verzorgd worden een zeer goed tehuis voor allerlei bacteriën. Buiten last van oorsmeer kunnen honden bij een niet goede verzorging van de oren last krijgen van een oorontsteking of oormijt. Juist om te voorkomen dat uw hond van een van deze dingen last gaat krijgen is het regelmatig controleren en  schoonmaken van de oren een noodzaak. Voor het op de juiste manier reinigen van de oren hebben ze bij de dierenspeciaalzaken en bij de dierenarts een verkrijgen speciaal voor de hond ontwikkeld reinigingsmiddel.

 

Klik hier voor meer informatie over oormijt.Hoe maakt u de oren van een hond schoon


Nuttige tips:


** Gebruik geen wattenstaafjes om de oren schoon te maken, want zo duwt u het vuil dat in het oor zit naar achter tegen de trommelvliezen.

** Gebruik met het reinigen van de oren altijd een schone doek.

** Wees alert op roodheid, zwellingen, afscheiding, korstvormige ophoping en een slechte geur.

** Als uw hond vaak met zijn hoofd schut kan dat wijzen op, ernstige, oorproblemen. Maak als u dit symptoom opmerkt een afspraak met uw dierenarts om uw hond na te laten kijken.

** Laat uw hond als hij niet gewent is aan het reinigen van de oren gedurende twee weken eerst wennen aan het feit dat u zijn oren wil schoonmaken. 

U doet er goed aan de oren van uw hond telkens als u hem verzorgt na te kijken,  of ten minste een keer per maand schoon te maken.

 

Het reinigen van de oren van uw hond verloopt in een paar stappen. Hieronder zal ik de stappen omschrijven die ik bij mijn honden doorloop.


 

Stap 1

Begin ermee de hond op zijn zij te laten liggen. Breng het reinigingsmiddel dat u in huis heeft gehaald om de oren van uw hond schoon te maken aan de binnenkant van de oren van uw hond aan. Op de flacon die u heeft staat hoe en hoeveel u moet aanbrengen. Ieder merk heeft een andere dosering en ik verwijs u dan ook echt naar de verpakking of bijsluiter van het product dat u heeft gekocht.


Stap 2

Masseer nu de buitenkant van het oor gedurende één tot twee minuten zachtjes met uw hand zodat de oplossing het vuil en de oorsmeer die in het oor zitten zachter maakt.


Stap 3

Maak nu een schoon doekje vochtig door het in water te dopen. Zorg dat u het water eerst heeft laten koken en vervolgens hebt laten afkoelen om eventuele bacteriën te doden. U kunt nu met de vochtige doek het achtergebleven vuil en oorsmeer rond het gehoorkanaal verwijderen. Als de gehoorkanaal van de hond is schoongemaakt kunt u de buitenste plooien en de oorschelp van het oor schoonmaken.

Door deze relatief simpele handeling te verrichten kunt u de hond en uzelf veel ellende besparen.  


COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar