Vachtverzorging

De vachtverzorging van de pomeranian
We gaan er vanuit dat de keeshond waarvan u de vacht gaat verzorgen een hond is die als pup geleerd heeft om netjes stil te blijven staan of zitten.

De vachtverzorging van een pomerian is een vrij tijdrovend werkje maar ja dat heb nu eenmaal met zo`n vacht. Vooral het goed uitborstelen van de ondervacht is een werkje wat wel eens wat tijd kan kosten. Ik zal hier laten zien hoe ik de vachten van mijn poms verzorg. Ik ben met het de vachtverzorging redelijk precies omdat mijn mening is dat een goed verzorgde vacht een goed verzorgde hond uitstraalt. Het zijn niet echt stappen die ik doorloop dus zal ik u gewoon een omschrijving geven van wat ik doe, en met foto`s zal ik laten zien wat ik bedoel. Het borstelen van mijn honden gebeurt bij mij gewoon lekker op schoot in de bank. Als het nodig mocht zijn kan ik de hond zo ook altijd nog gewoon op de bank leggen om meer bewegingsvrijheid te hebben als ik ergens extra aandacht aan wil besteden.

Voor het verzorgen van de vacht gebruikt ik een fijngetand hondenkammetje en een hondenborstel. Het kammetje gebruikt ik eigenlijk alleen voor de vacht aan de pootjes en achter de oortjes de rest van de vacht borstel ik.   


De haren van een pomerian worden tegen de haargroei richting geborsteld. Met het verwijderen van klitjes is het dan ook noodzakelijk om voorzichtig met de hond om te gaan. U kunt bij u zelf de nekhaartjes omhoog trekken en zo waarnemen wat de hond voelt als u niet voorzichtig bent met het uitborstelen van de klitten. Het tegen de haargroei richting in borstelen zorgt ervoor dat uw hond die mooi opstaande kraag ontwikkeld en dat de broek goed volume krijgt.


Met het verzorgen van de vacht werk ik altijd van de oren naar de billen van de hond. De haren van de oren worden met de hondenkam in de haargroei richting uitgekamd en nog even met de borstel nageborsteld.  Omdat ik de hondenkam nog vast heb kam ik eigenlijk altijd eerst de haren die aan de pootjes van de hond groeien. Voor de voorpootjes vraag ik de hond zo te gaan zitten dat ik hem van de zijkant aankijk, Nu kan ik zijn pootje vragen waarna ik die voorzichtig onder hem uithaal en naar voren breng. Nu kunt u makkelijk de haren uitkammen. Dit gebeurt met de haargroei richting mee. Na de pluizige vacht rond de oren en de vacht aan de pootjes te hebben gekamd en geborsteld is het tijd dat we de rest van de vacht onder handen gaan nemen.  


Hieronder een foto van het geven van een pootje om het uit te kammen.


Om de rest van de vacht te borstelen werk ik in rijtjes de vacht af, te beginnen net achter de oren van de hond. Ik maak een scheiding in het haar vanaf achter het linker oor naar achter het rechter oor. Deze scheiding maak ik omdat ik dan goed met de borstel tot op de huid van de hond kan komen. Pas op dat u de huid niet beschadigd, we moeten de vacht wel vanaf de huid uitborstelen maar het is niet de bedoeling om de hond pijn te doen. Borstel nu de vacht in de richting van de oren uit en let hierbij op dat u de ondervacht van de hond goed meeneemt en niet alleen de bovenvacht. Juist in de ondervacht zitten vaak de klitten. Borstel het rijtje dat u apart heeft gelegd goed uit en maak vervolgens een nieuwe scheiding net iets verder naar achteren. Werk de nek en rug steeds op deze manier tot aan de staartaanzet van de hond door.


Hieronder is de scheiding te zien die ik maak bij het borstelen.


Na het uitborstelen van de honden nek en rug borstel ik altijd de zijden en buik van de hond. Voor het borstelen van de buik van de hond leg ik deze altijd gewoon op diens rug op mijn schoot tussen mijn benen in. Er zijn honden die dit niet willen of gewoon niet toestaan. Geen nood er zijn nog meer opties. Zo kunt u de voorpootjes in uw hand waar u niet mee borstelt nemen en hem zo optillen dat hij op zijn achterpootjes staan. U moet nu misschien iets moeilijker doen omdat er een hand van u mogelijk in de weg zit, maar het voorkomt een hoop stress bij de hond en een hoop ergernis bij u. 

Nu u de hond in een positie heeft dat u de buik van de hem kan borstelen begint u vanaf de oksels van de hond als deze op de achterpootjes staat en vanuit tussen de voorpootjes als hij gewoon op zijn rug ligt. Bij de oksels is voorzichtigheid geboden omdat hier de huid vrij dun is. Borstel de vacht goed tot op de huid van de hond uit. U hoeft nu geen scheidingslijnen te maken omdat de vacht op de buik van de hond niet zo heel vol is. Werk vanaf tussen of achter de voorpootjes richting de achterpootjes van de hond.


Mensen die een pomeranian hebben die niet op hun rug blijven liggen met het borstelen van de buik kunnen het ook op de manier zoals op de foto hier te zien is  proberen.


Het borstelen van de zijde van de hond kan zowel staand als liggend. Ik geeft de voorkeur aan liggend omdat ik dan een hand vrij heb waar ik de pootjes van de hond mee opzij kan houden. Ook nu werkt u van de kop van de hond in de richting van de billen. Ik persoonlijk borstel de haren altijd twee richtingen op. De vacht die tussen hoofd en schouder zitten borstel ik in de richting van de neus van de hond, dit omdat deze vacht nog een deel is van de kraag van de hond, en alle vacht die achter het schouder gedeelte liggen borstel ik in de richting van de rug. Het uitborstelen van de zijde van de hond doe ik weer met scheidingslijntjes omdat de vacht hier weer dusdanig vol is dat ik anders niet goed tot op de huid kan komen. Denk er aan:  een hond heeft twee zijden.


Als de zijden klaar zijn dan borstel ik de borst van de hond. Ik laat de hond zo zitten dat hij met zijn neus naar mij toe zit. We werken nu vanaf het koppie naar de voorpoten. Met het borstelen zullen de meeste honden of van u wegkijken of naar boven kijken. Dit is alleen maar makkelijk omdat u zo meer overzicht en bewegingsruimte heeft. Borstel de haren nu allemaal in een opwaartse beweging richting het koppie van de hond. Begin net onder de kin en werk beetje bij beetje af naar de voorpoten. Als u de borst heeft uitgeborsteld kunt u de zijden van de kraag nog samen met de borst borstelen om alles netjes in elkaar over te laten lopen. 


Hieronder een foto van het borstelen van de borst.


Als laatste borstel ik de broek en de staart van de hond. Ik doe dit als laatste omdat de hond dan niet meer hoeft te zitten en zo uw net gedane werk de mist inwerkt. Voor het borstelen van de broek laat ik de hond met zijn billen naar mij toe staan. Ik pak de hond bij de basis van de staart zodat ik de vacht die aan de staart zit van de broek gescheiden houd. Let er op dat u niet de staart vasthoud om de hond maar te laten staan. De staart van een hond is vrij gevoelig en we willen niet dat u de botjes in de staart van de hond zou breken. Bij het borstelen van de broek werk ik van bovenaf de rug naar beneden richting de hakken van de hond. De beweging die ik maak is opwaarts, dus richting de staart. Ik werk normaal in rijtjes naar beneden omdat ook hier de vacht vol is.


Hier kunt u zien hoe de hond voor en na het borstelen er uit ziet.


COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar