Model knippen voetjes

In model knippen van de voetjes


De voetjes van een keeshond worden mooi rond geknipt om de kleine en ronde voetjes nog kleiner en ronder te laten lijken. Deze ronde vorm wordt ook wel kattenvoetjes genoemd. Er komen verschillende stappen voorbij met het modelleren van de voetjes van keeshond. Je zult zien dat de voor en na foto`s dan ook veel verschil maken en dat dat verschil voor, het mooie, van de voetjes net dat is wat een keeshond kees maakt. Ik zal de verschillende stappen zo goed mogelijk apart laten zien en al het commentaar voorzien van foto`s om het zo duidelijk mogelijk naar u over te brengen.


Het gedeelte van knippen van de voetjes is niet aan te raden voor mensen die geen ervaring hebben of niet over een vaste hand beschikken, u kan uw hond serieus letsel aan de voetjes toebrengen, en dat is wel het laatste wat wij willen.

We gaan er vanuit dat de keeshond waarvan u de voetjes gaat modelleren een hond is die als pup geleerd heeft om netjes stil te blijven staan of zitten.

Het makkelijkste voor u en uw hond is dat u dit bijvoorbeeld op een tafel of aanrechtblad doet. Het is voor uw hond fijn omdat hij zich dan niet in allerlei bochten hoeft te wringen om u de gewenste voet te laten modelleren, en voor u is het fijner omdat u niet hoeft te rekken en strekken wat beter is voor uw rug en u stoort uw hond niet waardoor hij beter blijft stil zitten en staan.Stap 1. Kammen van de voetjes


We beginnen altijd om de voetjes eerst te kammen. Alle knoopjes en viezigheden die de hond in de vacht heeft dienen eerst verwijderd te worden voordat we kunnen beginnen met het modelleren van de voetjes. Zou je deze fase overslaan, wat nog vaker gebeurt dan je zou denken, krijg je niet het gewenste resultaat. Als er knopen in de vacht aan de voeten van de hond blijven zitten en je gaat knippen dan zul je zien dat het eind resultaat vaak ongelijke voetjes zijn. De knopen verkorten het haar, en als je dan gaat knippen en de knopen komen er later uit dan worden de haren waar knopen in zaten langer en kun je opnieuw beginnen.   

Hiernaast een foto van het uitkammen van de voet van een hond.


Stap 2. Het rondknippen van de voetjes


Na het uitkammen van de  voetjes van de hond kunnen we gaan knippen. Het is belangrijk dat u een scherpe schaar gebruikt. Dit is belangrijk omdat u met een scherpe schaar werkelijk knipt en met een botte schaar vaak de helft van de haartjes geknipt worden en de andere helft van de haren uit de voetjes van de hond getrokken worden. En geloof mij uw hond zal u daar niet dankbaar voor zijn.  

Zet de hond nu op een verhoging, het liefst een hoogte waarbij u zelf niet te ver hoeft te bukken, bv. tafel. Ik begin altijd met de voorpootjes van de hond. Ik vraag de hond te gaan zitten met zijn hoofd van mij vandaan en rug naar mij toe. Op deze manier kan ik het voetje van de hond goed hanteren en kan ik goed zien of ik netjes rond knip. Pak het voetje van de hond op en kam de haren nogmaals recht. Maak hierbij een beweging van de borst naar het voetje van de hond. Op deze manier kamt u de haren aan het voetje netjes recht en allemaal in de richting van de haargroei.   

Laten we zeggen dat u met het rechter voorvoetje begint. Pak nu het voetje van de hond in uw hand waarmee u niet de schaar hanteert. Trek het pootje voorzichtig en niet te hard onder het lichaam van uw hond vandaan zodat hij het voor zich heeft.  


Nu kunt u de voetjes mooi rond knippen. Ik knip de haren van de voetjes altijd op een lengte dat de nageltjes net niet te zien zijn en knip in een beweging in een keer rond. De kniprichting die ik handteer is bij het rechtervoetje van buiten naar binnen, deze richting hou ik aan omdat ik dan niet tegen mijn eigen hand in hoef te knippen, een linkshandig persoon zal waarschijnlijk van binnen naar buiten knippen. U houd de schaar onder een hoek van ongeveer 45 graden zodat de haren die bovenop de voetjes groeien even lang worden geknipt als de haren die tussen de voetkussentjes vandaan komen.  

Hieronder ziet u de schaar onder een hoek van 45 graden.Knip nu in een mooie vloeiende lijn de haren van het voetje rond. Let er op dat u niet in de nagels van de hond knipt. De kans dat u geen mooie vloeiende lijn krijgt is zeer groot als u met de schaar in de nagel blijft hangen, en dat is juist wat we willen bereiken een mooie lijn. Ik persoonlijk geef er de voorkeur aan om de schaar vanaf het midden naar de punt te gebruiken. Je zult merken dat als je begint aan de aanzet van de schaar je veel van het snijblad van de schaar over houd en de kans dat u dan in de borstharen van de hond knipt is dan ook vele malen groter. Door de schaar vanaf het midden te gebruiken houd u minder snijblad over en zult u niet zo snel in de borstharen knippen. Het is tevens niet aan te raden omdat u misschien net als ik snel in uw eigen vingers kan knippen.


Hieronder een voorbeeld van het gebruik van de schaar vanaf het midden en een gebruik vanaf de aanzet. Let op waar de punt van de schaar eindigt. U ziet dat de punt van de eerste foto niet ver van de borstharen af zijn en dat op de tweede foto dit wel het geval is. Op foto 1 loop altijd het risico in mijn eigen vingers te knippen zoals u ziet.  Stap 3. Verwijderen van overtollig haar tussen de tenen


Nu u de voetjes van de hond mooi rond heeft geknipt is het tijd om de haren die tussen de tenen van de hond zitten bij te knippen. Hiervoor laat ik de hond mij aankijken omdat ik dan overal beter bij kan en omdat de hond dan zijn poot niet in vreemde bochten hoeft te draaien. Ik heb zo mijn eigen manier gevonden om deze haren weg te knippen en vindt dat deze goed werkt. Til het pootje van de hond op. Ga nu voorzichtig met een gesloten schaar  tussen de teentjes van de hond door. Doe dit vanaf de onderkant van de voet naar de bovenkant. Op deze manier worden de haartjes die ertussen zitten zichtbaar aan de bovenzijde van de voet van de hond. Nu kunt u met uw vingers de verschenen haren voorzichtig omhoog zetten en glad strijken.  U kunt nu de rechtopstaande haren van het voetje van uw hond gelijk knippen met de haren die op de bovenzijde van de voet groeien. Ik knip altijd in de richt van de borst, dus van de nagels van de hond naar de borst, en met de punt van de schaar. Knip de haren niet te kort anders loopt u het risico dat u de haren die op de voetjes groeien ook afknipt, en dit zijn haren die in het zicht zitten als de hond gewoon rond loopt.  

Stap 4. verwijderen van lange haren die tussen de voetkussens groeien


Als u bovenstaande stappen heeft doorlopen kunnen we de onderkant van de voetjes gaan modelleren. Voor het modelleren van deze onderzijde laat u de hond bij het knippen van de rechter voorvoetje, de voet waar we mee bezig waren, zo staan dat hij schuin naar links van u afkijkt, dus u kijkt tegen de linker achterbil aan van uw hond. Ik laat de hond nu staan omdat ik onder zijn buik van de hond aan het werk ben, door het staan van de hond krijg ik meer ruimte en bewegingsvrijheid en is de kans dat ik vacht van de borst of buik knip aanzienlijk kleiner. Til nu het voetje van de hond op en vouw het in de natuurlijke richting van de gewrichten onder het lichaam van de hond. U kunt het pootje van de hond naast het lichaam houden maar let erop dat u het niet te ver onder de hond vandaan trekt, we willen geen ontwrichtingen. Nu gaan we nogmaals met de gesloten schaar tussen de teentjes van de hond door. Ben nu ook weer voorzichtig. De beweging die we nu maken is van de bovenzijde van de voet (in de houding zoals u de voet nu vast heeft zal deze naar beneden gericht zijn) naar de onderzijde van de voet. Op deze manier worden de haartjes die ertussen zitten zichtbaar aan de onderzijde van de voet van de hond, dus het deel waar de kussentjes zich bevinden. Nu kunt u met uw vingers de verschenen haren voorzichtig omhoog zetten en glad strijken.  


Het zichtbaar maken van de haren aan de onderzijde van de voet van uw hond en het wegknippen van de haren, ziet u hieronder.U kunt nu de rechtopstaande haren aan het voetje van uw hond gelijk knippen met de voetkussentjes van de hond. Als u zo alle tenen heeft afgewerkt moet u er op letten dat u de haren netjes met uw vinger weer glad strijkt en weer tussen de tenen masseert.

Heeft u al deze stappen doorlopen dan heeft uw pomeranian als het goed is keurig nette voetjes.


COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar