Model knippen oortjes

Knippen van de oortjes

De oortjes van een Pomeranian worden in tegenstelling van zijn grotere varianten niet puntig maar rond geknipt. Door het rondknippen van de oren krijgt de pomeranian een teddybeerachtig aandoen. Het rondknippen is ook om de volle kraag die een pomeranian heeft te benadrukken. Als de oren spits geknipt zouden zijn krijg je een onderbreking in het ronde lijnenspel van de kraag, juist door de oren rond te knippen voorkom je deze onderbreking en krijg je een mooi overvloeiend geheel.

Het knippen van de oortjes van een pomeranian gebeurt in verschillende stappen. Ik zal proberen de verschillende stappen met teksten uit te leggen en deze teksten met foto`s te ondersteunen.

Het gedeelte van knippen van de oren is niet aan te raden voor mensen die geen ervaring hebben of niet over een vaste hand beschikken, u kan uw hond serieus letsel aan de oren toebrengen, en dat is wel het laatste wat wij willen. We gaan er vanuit dat de keeshond waarvan u de oren gaat bijknippen een hond is die als pup geleerd heeft om netjes stil te blijven staan of zitten.
Stap 1. Het uitkammen van de oren.


De vacht aan de oren van een keeshond is erg klit gevoelig. De vachtstructuur is hier meestal vrij pluizig en zijde zacht wat er voor zorgt dat de haren ook sneller klitten dan de rest van de vacht. Het is belangrijk dat de vacht achter de oren eerst goed knoopvrij wordt gemaakt. Kam de haren met een fijne hondenkam in de richting van de haargroei mee uit en borstel ze na. Na dit uitborstelen kamt u de haren die we gaan wegknippen omhoog richting de punt van de oren.Stap 2. Het scheiden van de haren en de oren.


Laat de hond zo zitten dat uw hond u aankijkt. Vanuit deze positie zie je goed wat je doet en hoef je de hond tijdens het scheiden van de haren en knippen niet te draaien. De hond laat ik ook bij het knippen van de oortjes altijd op een tafel of aanrechtblad zitten zodat ik niet te ver hoef te bukken en de hond rustig kan blijven zitten.  

Ik scheid de haren en de oren met mijn vingers, dit omdat ik van mening ben dat je met je vingers kan voelen waar de oren eindigen. Ik ken persoonlijk mensen die hier een, voor het oog, heel mooi naar de oren gevormd apparaatje voor hebben, maar ik heb het door dit apparaatje ook al meerdere malen verkeerd zien gaan. Door met de vingers te voelen waar de oor eindigt loopt u niet het risico in de oor te knippen.  

Voor het scheiden van de haren neem je de oor en de haren achter het oor aan de aanzet samen tussen duim en wijsvinger. Laat het oor nu door de vingers glijden terwijl u de hand naar de bovenkant van het oortje laat glijden. Door deze beweging strijk je de haren glad en recht met het oor gelijk. Net boven het oor zet je nu je vingers stil. Als uw pomeranian zo veel haren aan de oren heeft dat u niet goed kan voelen waar het oor eindigt kunt u de haren op de punt van het oor van elkaar scheiden en kijken hoeveel millimeter er ongeveer of kan. Bij deze methode is het raadzaam niet te kort te knippen omdat u geen gevoelspunt met uw vingen heeft.

Hier  heb ik de haren van het oor geïsoleerd tussen duim en wijsvinger.Stap 3. Het eigenlijke knippen van de oren


Nu je de haren die je gaat knippen samen met het oor hebt geïsoleerd van de rest van de vacht kunt u gaan knippen. Laten we zeggen dat we als u de hond aankijkt het rechter oor gaan modelleren. Ik knip dit rechter oor van buiten naar binnen en zal het linker oor van binnen naar buiten knippen. Ik maak de knip beweging in 1 vloeiende boog, maar dat is een kwestie van ervaring. U zult als u nog niet zo veel ervaring hebt meerdere knip bewegingen maken.

Knip nu op het gevoel van uw vingers waarmee u de gescheiden haren en het oor vast hebt. Als u bang bent kunt u beter iets verder van het oor af knippen zodat u niet bang hoeft te zijn dat u in het oortje knipt.


Hier een foto van 1 geknipt oor en 1 nog niet geknipt oor.Stap 4. Het nakammen en controleren

 

Nu u de haren rond de oren van uw kees hebt geknipt is het tijd om deze haren nogmaals uit te kammen en gaan we kijken of het rechter en linker oor evenwijdig aan elkaar zijn geknipt. We willen natuurlijk niet dat het rechter oor bijvoorbeeld groter lijkt dan het linker. Mocht het toch zo zijn dat de oren niet geheel evenwijdig zijn, raad ik aan om alle stappen nog een keer door te lopen, en wel te beginnen met 1.  


Op de foto`s hier is duidelijk het ervoor en het erna te zien.  Zie je dat de geknipte oren ronder lijken dan de niet geknipte

Mocht het knippen van de oren nu de eerste keer niet perfect rond of gelijk zijn, geen nood aan de man de haren zullen snel genoeg weer aangroeien waarna u gewoon een nieuwe poging kunt wagen.


Ik wil nogmaals benadrukken dat voorzichtigheid geboden blijft. Het is nooit of te nimmer de bedoeling om uw hond raak te knippen. Een pomeranian heeft nu eenmaal twee oren en het zou zonde zijn als u er na het knippen een heeft met 1 oor.  


COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar