Vlooien

Vlooien

Wie heeft er nog nooit van gehoord, vlooien. Vervelende nare beestjes die veel irritatie en jeuk bij onderandere honden kunnen veroorzaken. Wat de meeste mensen niet weten is dat de meest voorkomende vlooien kattenvlooien zijn, ook wel ( Ctenocefalides felis ) geheten. Deze kattenvlo kan zowel op katten als op honden voorkomen. De honden vlo heet ( Ctenocefalides canis ) en komt in verhouding veel minder voor dan de kattevlo. Beide vlooien hebben een cyclus van 4 stadia. Hieronder iedere stadia met een uitleg.

Eitjes


De eitjes zijn parelwit, ovaal, erg glad en hebben een lengte van  0,5 mm . Ze worden door de volwassen vlo vaak op of in de vacht van de hond gelegd. De eitjes plakken niet aan de vacht en vallen bij krabben, springen of gewoon lopen van de hond eraf. Op deze manier verspreid de hond zonder dat ze het in de gaten heeft de eitjes door heel het huis.


Larve


De larve is langwerpig en 2 tot  5 mm lang. De larve van een vlo leven voornamelijk in tapijt en tussen spleten van stenen, plavuizen of pakket. De larve van een vlo zijn sterk, zo sterk zelfs dat een larve van een vlo buiten kunnen overleven.


Pop


De pop is wit, ovaal, erg kleverig en ongeveer  5 mm lang. De pop komt uit door trillingen, druk en warmte. Het stadium van een pop kan verschillen per pop. Bij warm weer zullen ze vrij snel veranderen in vlooien, terwijl bij slecht weer dit stadia tot een half jaar kan aanhouden.


Vlo


De vlo heeft het bloed van een dier, waaronder honden, nodig om te kunnen overleven en te kunnen voortplanten. De vrouwtjes kunnen al na 1 uur na het paren met een mannetje eitjes leggen en zo de hele cyclus opnieuw starten. De vrouwtjes leggen de eerste 50 dagen 27 eitjes per dag. Een vrouwtjes vlo kan ongeveer 100 dagen eitjes leggen en zo kan een vlo in zijn leven ongeveer 2000 eitjes leggen.


Bestrijding van de vlo


Er zijn veel middeltje en materialen op de markt te vinden tegen vlooien. Vlooienbanden, pipetjes, spraytjes en allerlei andere middeltjes. De vlooienbestrijding is een ware oorlog. U moet de vlooien op het dier bestrijden, de vlooien in huis en de eitjes en larven in huis. U kunt dit doen met middelen die u bij veel dierenspeciaalzaken kan kopen. Deze middeltjes werken redelijk maar niet altijd voldoende. U kunt ook naar uw dierenarts gaan, deze heeft de modernste middelen die heel erg goed werken en vaak ook veel veiliger zijn. De modernste vlooienbestrijding bestaat uit 1 middel, druppels op de huid in de nek van de hond, dat niet allen de volwassen vlooien op de hond dood, maar ook de larven in huis. Dit is vooral handig omdat de larven zich dan niet meer ontpoppen tot volwassen vlooien. Dus ook als de eitjes uitkomen en larven worden, zullen ze zich niet verder ontpoppen tot vlo maar gaan dood.

COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar