Teken

Teken

Teken zien er uit als bruinzwarte spinnetjes en zijn tussen de 1 en  3 mm groot. Van maart tot november huizen zij in bossen, duinen, struiken en hoog gras, wachtend op passerende honden. Teken zijn parasieten: zij bijten zich vast in de huid van de hond om zich vol te zuigen met bloed. Teken zuigen zich niet direct aan de hond vast, dit duurt meestal een paar uur. Het is dan ook raadzaam om iedere keer als u met de hond bent wisten wandelen de honden goed te borstelt en na te kijken. Als u hem gaat nakijken, hier een voorbeeld van hoe teken eruit zien.


De teken die al vast zitten kunt u tegenwoordig vrij eenvoudig verwijderen met behulp van een speciaal daarvoor gemaakte tekentang. U zet de tekentang over de teek heen tot op de huid van de hond en laat de tang dichtklemmen. Hij zal nu recht achter de kop van de teek dichtklemmen en zo kunt u de teek door tegen de klok in te draaien verwijderen. De teek zal zo zonder dat u veel risico loopt dat zijn kopje blijft eruit gehaald kunnen worden. 

Er zijn ook een paar dingen die je moet weten voor je en teek gaat verwijderen. Vroeger werd er nog wel eens gezegd dat je een teek eerst moest verdoven met alcohol voordat je hem ging verwijderen. NIET doen.  Een teek die verdoofd is met alcohol zal bijna altijd zijn gif spuiten, waardoor kan op ziekte van Lyme, omdat hij niet in staat is, door de verdovende werking van de alcohol, het binnen te houden. Bovendien kan een verdoofde teek bij het verwijder proces zijn kopje verliezen en deze zal dus in de hond achterblijven. Zo werd er ook vaak gezegd dat je een teek met een sigaret moest bewerken zodat deze dood was voordat je hem van de hond verwijderde.  NIET doen. Een teek die dood is als je hem gaat verwijderen zal ook al is hij dood zijn gif spuiten. Verder is het bewerken van de teek met een sigaret niet alleen niet goed voor de teek maar is ook nog eens gevaarlijk voor de hond.


Ziekte van Lyme gevaarlijk voor mensen.


De ziekte van Lyme is een infectieziekte die in drie opeenvolgende stadia verloopt. Elk stadium kan bepaalde klachten geven. Het komt echter ook voor dat een stadium voorbij gaat zonder dat er zich klachten voordoen.

 

Tijdens het eerste stadium, drie dagen tot drie weken na de tekenbeet, kunnen de eerste klachten ontstaan. Rond de plaats van de beet kan een rode, ringvormige huiduitslag ontstaan, die zich geleidelijk uitbereidt. Deze huiduitslag is een reden om naar de huisarts te gaan. Men kan zich ook grieperig voelen met verschijnselen als hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.


In het tweede stadium, enkele weken of maanden na de tekenbeet, kan men last krijgen van uitstralende pijn in arm of been, uitval van gezichtsspieren, dubbel zien, neiging tot flauwvallen, hartritmestoornissen en pijn aan en zwelling van de (knie-) gewrichten.


In het derde stadium van de ziekte spreekt men van chronische Lymeziekte. Maanden tot jaren na de besmetting kan men te maken krijgen met een chronische huidaandoening, ernstige loop- of oriëntatiestoornissen en gewrichtsklachten. De ziekte van Lyme wordt met een kuur van antibiotica behandeld. Hoe eerder u erbij bent, hoe gemakkelijker en sneller de behandeling en hoe beter het resultaat.

 

Over de klachten die huisdieren door de ziekte van Lyme krijgen, is geen duidelijkheid. Hoge koorts, stijve gewrichten en een gebrek aan eetlust worden soms genoemd.Gaat u met vragen hierover naar de dierenarts.

 

COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar