Sterilisatie

Sterilisatie

U kunt een afspraak maken bij uw dierenarts wanneer u besluit een sterilisatie bij uw hond te laten uitvoeren. 's Ochtends brengt u de hond en de dierenarts zal haar dan opnemen. Als uw hond erg zenuwachtig is, kunt u een afspraak met de dierenarts maken om bij de narcose injectie aanwezig te zijn. Voor veel honden is dit prettig, en gaan daardoor makkelijker en rustiger onder een narcose. Voor de narcose voert de dierenarts een pre-anaesthetisch onderzoek uit. Dit houdt in dat ze eerst onder andere naar het hart en de longen luisteren. Als dit in orde is krijgt de hond een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt, krijgt ze een antibioticum-injectie en een pijnstiller, wordt de buik geschoren en wordt ze naar de operatiekamer gebracht. Uw hond krijgt een "tube" in de luchtpijp, een buisje om de ademhaling van de hond te regelen tijdens de operatie, en ze sluiten haar aan op de gasanesthesie- en de bewakingsapparatuur. Het gebied dat geopereerd zal worden, in dit geval de buik, zal worden gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd.


De dierenarts zal uit de buikholte van de hond de eierstokken halen, die hij buiten de hond afbind om bloedingen te voorkomen en daarna verwijderd. De dierenarts zal  tevens naar de baarmoeder kijken deze verdikt is. Als dat zo is zal hij meestal besluiten om ook de baarmoeder te verwijderen. Na het verwijderen van de eierstokken en als het nodig is ook de baarmoeder zal de dierenarts de buik van uw hond gaan dicht hechten. De buikwand zal in 3 lagen worden gehecht. De eerste laag die ze hechten is de spierwand, daarna hechten ze de onderhuid en vervolgens de huid die u aan de buitenkant van de hond kan zien, ook wel opperhuid genaamd. 

Hieronder foto`s van het hechten in de verschillende lagen.


Wakker worden


Als alles klaar is gaat de hond naar de recovery, beter bekend als de uitslaapkamer, waar ze kan uitslapen. Als u 's middags belt wordt beoordeeld hoe wakker uw hond is en hoe laat u haar weer kunt ophalen. Bij de meeste dierenartsen gaat ze pas weer naar huis als ze weer goed kan lopen en alert genoeg is. Vaak zullen dierenartsen adviseren haar met de auto te komen ophalen omdat ze door de narcose haar temperatuur soms nog moeilijk zelf kan regelen. Geef uw hond die dag niet te veel en vet eten omdat ze dit niet goed kan verwerken, en daardoor kan gaan braken. De dierenarts zal u vaak een formulier meegeven waarop staat waar u de dagen na de operatie aan moet denken, en op moet letten. Zo zal ze niet aan de wond mogen likken en zal ze in de meeste gevallen al bij de dierenarts een kraag meekrijgen.

Meestal moet u na 10 dagen terug komen om de hechtingen die in de opperhuid zitten te laten verwijderen, en zal de dierenarts de wond controleren. De hechtingen die in de spierwand en in de onderhuid zitten zal het lichaam van de hond zelf afbreken en hoeven daarom ook niet verwijderd te worden.


COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar