Schijndracht

Schijndracht

Schijndracht is een verschijnsel dat zich bij sommige teven na de loopsheid lichamelijk en geestelijk ontwikkeld.  Dit verschijnsel komt vaker voor bij teven die nog nooit een nestje hebben gehad dan bij teven die ooit al wel een nestje hebben gehad.

De schijndracht wordt veroorzaakt door een geel zwellichaampje dat het zwangerschapshormoon progesteron aanmaakt.  Dus ook als de teef niet gedekt is kan deze toch alle verschijnselen van een dracht tonen.  Dit kan zo ver gaan dat de teef een leger ofwel nest gaat maken en ze kan zelfs melk gaan produceren.

Als de teef na meerdere loopsheden een schijndracht gaat ontwikkelen kan dit duiden op een ontsteking aan de baarmoeder of de eierstokken. Er zijn dierenartsen en fokkers die aanraden om een teef dan een keer te laten dekken. In veel gevallen zal na een geslaagde dekking en worp van pups dan ook het probleem van schijndracht over zijn. Ik ben zelf van mening dat een hond niet te oud mag zijn als je deze voor het eerst wil laten dekken. Een teef mag naar mijn mening niet ouder zijn dan vijf jaar. Na deze leeftijd raad ik het aan om de teef te laten steriliseren.  Ook na de sterilisatie zullen de problemen over zijn.


COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar