Loopsheid

Loopsheid

Wat houdt de loopsheid in? 


De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef.  Deze periode kenmerkt zich doordat het geslachtsdeel meer is opgezwollen als normaal en de teef hieruit druppeltjes bloed verliest.  Tijdens deze periode kan ze gedekt worden. Eerste keer loops.


De eerste loopsheid treedt op tussen de 6-18 maanden leeftijd. Hoe groter de hond,  hoe later de loopsheid begint.  Wat men vaak ziet is, dat als er meerdere teven in een huis zijn  de teven de loopsheid op elkaar afstellen en tegelijkertijd loops worden.Verschijnselen.

 

De vulva zwelt op.


De reuen raken erg geïnteresseerd in de teef (wat de teef niet leuk vindt, omdat ze in dit stadium nog niet vruchtbaar is)

Na enkele dagen begint de teef te vloeien (dit is de eerste officiële dag van de loopsheid, ofwel de pro-oestrus). Deze uitvloeiing is in het begin bloederig en gaat later over in een bruin waterige uitvloeiing.


Tussen de 9e en de 12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar. Deze periode heet de oestrus: dit is de periode dat de hond drachtig kan raken na een dekking. In deze periode worden reuen niet meer door de teef weggejaagd, de teef probeert zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar de reu.


Na de vruchtbare periode zal de uivloeiing stoppen, de vulva zal weer gaan slinken en de teef zal ook in deze periode de reuen weer op afstand houden:  de meetoestrus is begonnen.


3 weken na het begin van de loopsheid stopt de loopsheid, (uitzonderingen daargelaten) de meetoestrus is beëindigd. Tijdens de loopsheid zwelt de baarmoeder (uterus) op, ook de bloedvaten van de baarmoeder zwellen op.  Pas 8-10 weken na het einde van de loopsheid is de baarmoeder weer tot rust gekomen.  Soms treedt er dan nog wat taaie melkachtige uitvloeiing uit de baarmoedermond op gedurende  1 a 2 dagen.Wanneer wordt mijn teef loops?


Een teef wordt voor de eerste keer loops tussen de 5-18 maanden leeftijd. Wanneer ze voor het eerst loops wordt hangt van veel factoren af:


De grootte.  Hoe groter een hond wordt, hoe later ze loops wordt.


Erfelijkheid.  De fokker kan vaak goed vertellen wanneer uw teef voor het eerst loops wordt.  Hij kan nagaan hoe de cyclus van de ouderdieren zijn en aan de hand hiervan een voorspelling doen ( geeft geen garantie op de dag af.  Net zoals bij de mens is ook iedere hond uniek, maar de fokker zal er vaak niet ver naast zitten.


Als er een loopse teef bij u in huis of in de buurt is stimuleert dat uw teef om ook loops te worden.


De eerste loopsheid kan normaal verlopen maar kan ook kort duren of juist erg lang.  Het vloeien kan praktisch afwezig zijn of juist heel erg heftig.  Honden worden om de 5-8 maanden loops,  dit kan steeds bijvoorbeeld om de 6 maanden zijn,  maar kan ook voortdurend veranderen, bijvoorbeeld de tweede loopsheid na 6 maanden, de derde na 8 maanden en de vierde weer na 5 maanden.Loopsheid voorkomen


Loopsheid is op zich iets heel natuurlijks. Mocht de loopsheid voor de hond en U geen probleem zijn: dan hoeft U natuurlijk niets te ondernemen. Mocht u willen dat uw hond niet meer loops wordt, dan moet er actie worden ondernomen. Wat zijn de mogelijkheden? De prikpil.


Door middel van een injectie krijgt Uw hond elke 5 maanden een hormoon toegediend.Voordeel:

Geen operatie

Minder risico op incontinentie (kan na een operatie op latere leeftijd gaan optreden)


Nadeel:   

Soms ontstaat op de injectie plaats een vachtverkleuring of een kale plek.   

Schijnzwangerschap treedt soms toch nog op. 

De kans op baarmoedermondstekingen neemt na langdurig gebruik aanzienlijk toe.

De kans op borstkanker (melkkliertumoren) neemt aanzienlijk toe.

Is op den duur veel duurder dan sterilisatie.Sterilisatie:


Strikt medisch gezien is steriliseren het onvruchtbaar maken: het onderbinden van de eileider/ zaadleider.  Dit wordt eigenlijk alleen nog bij rammen gedaan en een enkele keer bij de reu.  Castreren is het verwijderen van inwendige geslachtsorganen: bij de teef de eierstokken/baarmoeder en bij de reu de testikels.  In het normale spraakgebruik echter "castreren we de reu" en "steriliseren de teef".  Door middel van een operatie worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd.  Deze operatie vindt plaats onder algehele anesthesie.  Door de moderne gasverdoving en goede narcose bewaking is het operatie risico erg klein. Klik hier voor meer informatie over castratie, en hier voor meer informatie over sterilisatie.Voordeel:

De teef wordt niet meer loops of schijnzwanger. Klink hier voor meer informatie over schijnzwanger.

Doordat de eierstokken verwijderd zijn kunnen deze organen zowel direct als indirect geen problemen meer opleveren zoals baarmoederontsteking en eierstokkanker.

Minder kans op melkkliertumoren (borstkanker).  Hoe jonger een teef gesteriliseerd wordt hoe minderkans op melkkliertumoren.

Sterk verminderde kans op suikerziekte. 

Is eenmalig.

Is bij levenslange loopsheid preventie veruit de goedkoopste methode.


Nadeel:

Elke operatie heeft een erg klein risico.

De teef kan soms gemakkelijker dik worden, dit is niet altijd te voorkomen.

Kleine kans op urine-incontinentie,  met name als de teef oud wordt. Dit is meestal met medicijnen goed te verhelpen. 

Soms kan de vacht veranderen.


COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar