Geboortevoorbereiding

Geboortevoorbereiding

Een teef kondigt meestal aan wanneer ze moet bevallen door instinctief een leger, ofwel nest te gaan maken. Ze zal een plaats kiezen die rustig, behaaglijk en tochtvrij is. Vaak hebben mensen al een plaats gemaakt waar ze de geboorte plaats willen laten vinden. Als de hond zelf toch anders beslist laat haar dan vrij in deze keuze, anders maakt u haar alleen maar zenuwachtig en stoort u in het geboorteproces. Waar de teef ook besluit haar nest te krijgen is het van belang dat u een werpkist of een doos gereed maakt. (Een grote stevige kartonnen doos is heel goed daar voor geschikt mits de hond niet te groot is omdat deze na het werpen weggegooid kan worden, waardoor ziekten en mogelijke andere infecties bij een eventueel een volgend nest niet kunnen worden overgedragen via de werpkist die hergebruikt wordt). U legt in de doos of werpkist een dikke laag kranten met daarop haar eigen dekentje. Aan een van de vier kanten knipt u als u een doos gebruikt een in en uitgang zodat het teefje makkelijk de doos kan verlaten en binnen gaan. 


Het beste is het om de temperatuur in de doos cq werpkist op 24 graden te houden. U kunt dit op meerdere manieren bereiken. Zo kunt u de kraamkamer waarin de doos of kist staat op 24 graden houden. Als dit niet mogelijk is kunt u de werpkist of doos ook op temperatuur houden door er een infrarood lamp boven te hangen. Als u met een infrarood lamp gaat werken moet u voortijdig met een thermometer kijken of de temperatuur in de kist cq doos 24 graden is, anders maakt u kans dat de pups te warm of te koud liggen. Door de lamp op een bepaalde hoogte te hangen kunt u de gewenste temperatuur krijgen. Is het te warm in de doos of kist hang de lamp dan iets hoger, is het te koud hang de lamp dan iets lager.


Zorg dat u een week voor de uitgerekende datum van de teef alle attributen die u nodig hebt bij een bevalling al bij de hand hebt. Mocht de teef eerder dat gepland beginnen met de bevalling voorkomt dat veel nerveusiteit bij zowel de teef als bij u zelf.


Ik zal een lijstje maken met dingen die ik klaar heb staan voor een bevalling: * Een pak onderleggers voor kraamvrouwen   * Stevige garen voor het afbinden van de navelstreng  *Verbandschaar een pincet en een thermometer      * Potje vaseline   * Flesje alcohol    * Kom met fris water   * Ruwe kleine handdoekjes   * Een schone zakdoek   * Een warmwaterzak   * Klok   * Pen en papier om bijzonderheden te noteren   * Een weegschaal   * En de telefoonnummer van de dierenarts.

Nu gaan we ervan uit dat bovengaande is uitgevoerd en u heeft de kraamkamer een week tevoren klaar. In de laatste week kunnen we de teef elke avond rectaal temperaturen. De normale temperatuur ligt iets boven de 38 graden. Ongeveer 24 uur voor de bevalling zal bij de teef de temperatuur zakken naar ongeveer 37 graden en zal tot voor de geboorte verder zakken tot bijna 36 graden. Buiten andere vreemde gedragingen die de teef heeft bij het naderen van de bevalling is dit de meest betrouwbare en duidelijke.Fase 1


Op de dag van de geboorte wordt het teefje onrustig (ze gedraagt zich tegenover andere huisdieren reeds een paar dagen agressiever) geeft soms over en verliest een wat slijmerige afscheiding uit de schede. Ze zal voedsel weigeren, gaat vaak urineren en zal kranten gaan verscheuren om een werpplaats te maken. Al deze gedragingen kunnen 24 uur duren, maar meestal is dit gedrag alleen waarneembaar een paar uur voor dat de bevalling begint tot aan de bevalling zelf.


Fase 2  De teef zal nu krachtige weeën gaan krijgen die je kan zien en voelen, de weeën duren een paar seconden met tussenpozen van ca. 10 minuten. Zodra de plek onder de staart hard wordt is de eerste pup op komst. Wij smeren de vulva van de teef dan in met vaseline om het uitglijden van de pup te vergemakkelijken. Indien de teef in dit stadium al langer dan 2 uur perst en er niets komt, dan kunt u het best de dierenarts waarschuwen, hij geeft meestal een spuitje met Piton om de weeën weer op gang te brengen of te versterken. Hij kan ook besluiten tot een chirurgische ingreep als de pups niet goed in de geboortekanaal liggen, deze ingreep noemen ze een keizersnede.


Eerst komt de vruchtblaas of waterzak welke groenachtig vocht bevat. De teef zal voor zover haar dikte haar toestaat uitvoerig haar vulva likken om het geslachtdeel schoon en soepel te houden om inscheuring te voorkomen. Na enkele sterke persweeën zal het vruchtblaasje breken en het vruchtwater zal de uitgang glibberig maken. Als snel zal het binnenste vruchtvlies zichtbaar worden. We kunnen nu beoordelen of de pup in kop of stuitligging wordt geboren, kopligging komt iets vaker voor dan stuitligging. De geboorte bij kopligging verlopen over het algemeen iets soepeler dan de stuitliggingen.

Mocht het vruchtblaas knappen en het vruchtwater weglopen, terwijl de pup niet binnen twee uur daarna wordt geboren, dan moet de dierenarts gewaarschuwd worden. Breek nooit de met vruchtwater gevulde vruchtblaas, anders veroorzaakt u een droge geboorte.

De meeste teefjes geven er de voorkeur aan liggend te bevallen. Ze kunnen zich, als ze een niet te grootte doos of kist hebben, schrap zetten tegen de kanten van de werpkist om meer kracht bij te zetten. Bij een moeilijke bevalling gaat de teef meestal een staande half hurkende houding aannemen. Als de pup is uitgestoten en nog in het amnion (een hard, taai vlies) achter de moeder ligt zal de teef het vlies kapot bijten en opeten en daarna de pup schoon en droog likken.  COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar