Dracht

Dracht

Ondanks dat een teef gedekt is zal de rest van de loopsheid zich normaal voortzetten en kunnen er nog niet echt conclusies getrokken worden of de teef drachtig is.  In de eerste twee weken van de dracht zal er niets waar te nemen zijn, pas in de derde week zal je aan het gedrag van de teef iets kunnen merken.  Zo zal ze meer behoefte hebben aan slaap en zal ze de zon meer op gaan zoeken (ze zal inwendig meer vitamine C aanmaken door de zonnestralen).  In deze week neemt de baarmoederwand de voeding van de embryo`s over en die wijziging in de stofwisseling van de teef zal soms tot uiting komen door het braken van gal en slijm.


De eetlust van sommige teven kan totaal verdwijnen, dit is van tijdelijke aard de teef zal dit de laatste vier weken van de dracht ruimschoots goed maken.  De beginnende fokker kan zich nog wel eens afvragen wat er met zijn teef aan de hand is, want in plaats van aankomen valt de teef alleen maar af in gewicht.  Nogmaals geen paniek, dit komt gedurende de dracht vanzelf weer goed.


De eerste zichtbare uitzetting van het lichaam begint achter de ribben,  zo rond de 4e of 5e week van de dracht.  In deze weken zullen ook de tepels iets opzetten en aan de basis iets ronder worden.  Bij het opzetten van de tepels kan er soms een waterige afscheiding uit de tepels komen. ( niet alle teven zullen deze uitscheiding hebben en deze uitscheiding is ook niet een garantie van een dracht,  een teef die schijndrachtig is kan deze uitscheiding ook hebben). Ga niet aan de tepels zitten trekken om maar te kijken of er melk uit komt, u kunt hierdoor de eerste melk ( biest ) verspillen en juist in deze melk zitten veel antistoffen de een pas geboren pup moet krijgen.  


In de vijfde week van de dracht is het mogelijk om de pups in de buikholte te voelen. Dierenartsen en zeer ervaren fokkers zijn in staat door voorzichtig de buikwand te betasten ter hoogte van de lendenen pups te voelen.  Gaat u nu niet gelijk op de tasttoer u zal onherroepelijk schade toe brengen bij de embryo`s.. Zelfs de ervaren mensen tasten nu met vijf weken soms nog in het duister, vooral als de teef maar 1 pup verwacht. Veel teven zullen ook de baarmoeder inclusief embryo`s onder de achterste ribben trekken wanneer zij betast worden waardoor er niets meer te voelen is. Bent u niet zo een ervaren fokker dan is de beste optie voor het bepalen van een eventuele dracht het laten maken van een echo door de dierenarts.  


Vanaf de vijfde week groeien de embryo`s snel. De teef zal vanaf deze week flink in gewicht en omvang toenemen. In de achtste week zal er leven zichtbaar zijn en kunt u de pups voelen bewegen bij de teef.  Hoewel de teef heel zwaar kan zijn zal het gewicht niets zeggen over de grootte van het nest. Zo kan een teef veel vruchtwater met zich meedragen  en zal een jonger teefje met een sterk spierstelsel niet zo veel uitzetting vertonen als een ouder teefje waarbij dit spierstelsel niet meer zo stevig is.


Een normale dracht duurt ongeveer 63 dagen. Draagtijden die korter duren dan 57 dagen en draagtijden die langer duren dan 67 dagen zijn afwijkingen  van de normale toestand. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een dracht korter of langer kan duren dan de gemiddelde van 63 dagen.  Zo zal kan het zijn dat een teef bij een grootte worp voor de 63 dagen zal bevallen, en kan een teef die maar 1 pup verwacht langer dragen dan de 63 dagen.  Duurt de dracht langer dan 66 dagen moet de dierenarts worden gewaarschuwd.


COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar