Castratie

Castratie


Bij de castratie van de reu worden beide testikels (zaadballen) verwijderd. De testikels vormen niet alleen de zaadcellen maar ook mannelijke hormonen. Een sterilisatie wordt eigenlijk nooit gedaan. Bij dat laatste worden de zaadstrengen onderbroken en afgebonden, waarbij de hond het gedrag dat hij vóór de ingreep ook al had behoudt. En dat wil de eigenaar vaak niet, deze wil vaak een duidelijke verandering in het gedrag van zijn of haar hond.


Een castratie van een reu is minder zwaar voor uw reu, dan een sterilisatie van een teef voor uw teef.Castratie reu.


De huid van uw reu wordt ingesneden en de testikel ( foto links )

wordt naar buiten gedrukt, zodat de dierenarts zowel bloedvat als zaadstreng ( foto rechts ) 

kan afbonden,  Na het afbinden zal de testikel worden verwijderd.

De andere testikel wordt op dezelfde manier verwijderd, waarna de dierenarts 

de wondjes aan beide kanten van het balzakje zal hechten.  Indicaties voor een castratie van de reu.


Sommige reuen vertonen hyperseksueel gedrag: ze berijden andere honden of kussens en rijden soms ook tegen mensen aan. Castratie drukt deze neiging de kop in.

Castratie helpt bij hardnekkige voorhuidontstekingen.

De neiging tot zwerven van sommige reuen vermindert na castratie.

Prostaatproblemen verminderen na castratie of zijn zelfs helemaal voorbij. Op het ontstaan van prostaatkanker heeft castratie echter geen invloed.

Agressiviteit tegen andere reuen vermindert bij heel veel reuen na castratie. Ze worden minder dominant. Agressiviteit tegen mensen verandert heel vaak niet! In het algemeen verandert het karakter van de gecastreerde reu niet, maar ze worden vaak wel wat rustiger. De hond wordt niet slomer, zoals mensen soms denken.

Bij niet ingedaalde testikels (cryptorchidie) kan op oudere leeftijd testikelkanker ontstaan. Om dat te voorkómen is castratie aan bevolen. ( Een castratie bij een reu met niet ingedaalde balletjes zal zwaarder zijn omdat de dierenarts vaak de buikholte moet openen om bij de balletjes te komen ).  


Een nadeel van castratie (en ook van sterilisatie van de  teef ) is dat de reu nogal eens dikker wordt. Ook hier geldt weer dat u 10-20% minder voer moet verstrekken na de ingreep. Soms valt op dat de vacht van met name langharige honden dikker wordt, meer gaat krullen en daarom moeilijker te onderhouden is. 

 


Chemische castratie


Bij twijfel over het effect van castratie wordt een enkele keer een zogenaamde 'chemische castratie' toegepast. De hond krijgt dan een injectie met een middel dat een tijdelijk remmende werking heeft op het seksuele gedrag en op de zaadcelproductie. Dit werkt bij de ene hond 3 weken en bij een andere soms wel 5 maanden. Er zijn zelf reuen waarbij het helemaal niet werkt en die zijn nog net zo vruchtbaar voor als na de chemische castratie. Reageert de reu hier echter goed op, dan zal het dier ook op castratie goed reageren.   
COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar