Atopie

Atopie

Atopie is een allergie tegen bepaalde stoffen in de omgeving, dus stoffen die lichaamsvreemd zijn. Voorbeelden zijn grassen, boompollen en huisstofmijt. Deze komen via inademing in contact met het lichaam en hier geeft het lichaam dan een reactie op. Bij een reactie zijn de hoofdverschijnselen jeuk en huidverandering. Atopie is vergelijkbaar met het hooikoorts van mensen.

Atopie is vaak een erfelijke ziekte. Het kan dus vaker in een bepaalde lijn van een kennel voorkomen. Atopie ontwikkelt zich normaal gesproken tussen het 1e en 3e levensjaar maar komt soms ook op een latere leeftijd tot uiting. Bepaalde rassen zijn gevoelig voor atopie: o.a. Boston terrier, Boxer, Bull-terrier, Cairn terrier, Duitse Herder, Shar-Pei, Dalmatier, Engelse Setter, Golden Retriever, Ierse Setter, Labrador Retriever, Lhasa Apso, Miniatuur Poedel, Miniatuur Schnauzer, Pug, Schotse Terrier, West Highland White terrier, and wire-haired fox terrier.

Atopie kan seizoensgebonden zijn, zoals bij pollen, welke alleen gedurende bepaalde maanden in het jaar in de lucht zitten. Andere zijn het hele jaar aanwezig, zoals stofmijt. Maar zelfs bij seizoensgebonden allergenen kunnen de symptomen het hele jaar aanwezig zijn.
Wat kunnen de symptomen zijn bij een hond met atopie ?


Jeuk ( likken, bijten, krabben ) met name aan poten, kop, oksels en liezen

Bacteriële en/of gistinfectie van de huid: rode plekken op de huid

Korstjes

Kaalheid

Verdikking en donkerverkleuring van de huid

Zwartbruine verkleuring van de haren ( door het likken )

Oorontsteking ( otitis externa ). De uitwendige gehoorgang is gewoon een voortzetting van de huid, alleen is het milieu in het oor nog gunstiger voor bacteriën en gisten ( warmer, vochtiger, meer huidvetten ).

Bindvliesontsteking van de ogen ( conjunctivitis )
De uitslag is positief: en wat nu ?


Proberen het contact met de allergenen te vermijden. Dit is een van de meest effectieve vormen van behandeling maar is in veel gevallen niet mogelijk door de hoeveelheid betrokken allergenen.

Een manier van behandelen is desensibiliseren. Hier wordt de hond gedurende enkele maanden ingespoten met een toenemende dosis van de stof die de allergische reactie veroorzaakt. Op deze wijze hopen ze het lichaam van de hond te laten wennen aan de stof waardoor na verloop van tijd de allergie afneemt. De kans op succes is ongeveer 65%. Hoort uw hond bij deze 65% dan is hij meestal voor een langere tijd van zijn problemen verlost. 

Het kan zijn dat de behandeling op een later tijdstip in zijn leven nogmaals gedaan moet worden

Medicatie.  Er is een medicatie op de markt genaamd Atopica, waarmee zeer goede resultaten te behalen zijn bij atopie. Daarnaast zijn corticosteroïden (vzoals prednison ) effectief, om de jeuk onder controle te houden. Corticosteroïden kunnen echter op de lange duur en in hoge doseringen vervelende bijwerkingen geven zoals veel plassen en drinken, een dunnere huid en suikerziekte.

Voeding. De huid van een hond met atopie stelt hogere eisen aan essentiële voedingsstoffen. Daarom adviseren wij een hoogkwalitatieve voeding speciaal voor honden met allergische huidproblemen.
Kan ik atopie voorkomen ?


Gezien de erfelijke factor is het aan te raden niet te fokken met honden met een atopie. Atopie bij het individuele dier is niet echt te voorkomen.COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar