Allergie

Allergie


Allergieën ofwel overgevoelige reacties zijn een belangrijke oorzaak van jeuk en huidklachten bij onze honden. De verschijnselen variëren van, af en toe een beetje jeuk tot het onophoudelijk bijten, likken en krabben van zichzelf. Dit gaat soms zo ver dat de hond zijn huid tot bloedens toe kapot bijt, likt of krabt.

Allergie is een aandoening die regelmatig bij de hond voorkomend. De belangrijkste vorm van allergie is atopie. 3 tot 15% van de honden heeft atopie. ( klik hier voor meer over atopie ).


Wat is allergie precies?


Een allergie is eigenlijk een overdreven, sterke reactie van het afweersysteem op stoffen van buitenaf. Bij een eerste contact met lichaamsvreemde stoffen reageert het afweerapparaat door het aanmaken van afweerstoffen en afweercellen. Als de hond nogmaals in contact komt met dezelfde stof bepaald het lichaam van de hond hoe, en of, hij moet reageren. Bij deze nieuwe ontmoeting met de stof gaat het mis. De hond reageert door niet of in geringe mate te reageren, maar er ontstaat een ernstige ( hyperactieve ) reactie.

Er is in dit geval sprake van een paniekreactie van het lichaam op een betrekkelijk onschuldige stof. De gevolgen van deze reactie zijn bijna altijd jeuk.Oorzaken


De problemen worden veroorzaakt doordat de hond overgevoelig is voor bepaalde stoffen in zijn omgeving. Huisstof, huisstofmijten, huidschilfers van de mens en de kat en het speeksel van de vlo zijn meestal de boosdoeners. Het best is dde allergie dan ook te vergelijken met hooikoorts van de mens. Ook bij hooikoorts is er een overgevoelige reactie op stoffen uit de omgeving, bv graszaad, bloesem van bomen en dergelijke. Ook voedsel kan allergieën opwekken, maar uit onderzoek blijkt dat toch maar een klein deel van de overgevoeligheidsreacties veroorzaakt wordt door de voeding. Ook de anaalklierontsteking speelt een grote rol in het veroorzaken van allerlei huidreacties. Het ontstoken materiaal uit de anaalzak komt uiteindelijk in de bloedbaan terecht. Dit is te vergelijken met de huidreacties bij nierpatiënten en patiënten met b.v. een baarmoederontsteking.Verschijnselen


Het meest opvallende verschijnsel is jeuk. Stinkende huid en vettig aanvoelende huid en vacht, kale plekken met roodheid en zwartverkleuring, verdikt en schilferig ( beter bekend als een olifantenhuid ),  zijn verschijnselen die veel minder voorkomen maar kunnen wel voorkomen

Terwijl honden met vlooien en anaalklierontstekingen vaak alleen jeuk hebben bij hun staart en op hun rug, zie je nu vooral jeuk aan kop, oorschelpen, poten en buik. De honden likken en knagen aan hun poten en tenen, schuren met hun kop over de grond en krabben aan buik en oren. De huid kan door de voortdurende irritatie zwart worden door pigmentvorming en er zitten soms kleine puistjes op, die later openbarsten en korstjes vormen. 


Diagnose


De meeste honden met jeuk hebben geen allergie. De belangrijkste oorzaak voor jeuk blijven vlooien en anaalklierontsteking maar ook luizen, teken, vachtmijten en schimmels kunnen huidklachten geven bij uw hond. Buiten dat de hond een reactie vertoont op een allergie bestaan er ook ziekten van de huid zelf. Om vast te stellen of een hond allergisch is, is het dus van belang eerst alle andere oorzaken voor de huidproblemen uit te sluiten. Met een allergietest kun je zien of een hond allergisch is voor een bepaalde stof in zijn omgeving. Om een voedselallergie uit te sluiten kun je in samenspraak met je dierenarts de hond gedurende zes weken dieetvoeding geven. Is er een verbetering zichtbaar, is een voedselallergie zeer waarschijnlijk.


Allergietest


U moet er als eigenaar van de hond voor zorgen dat de hond gedurende enkele weken voor de test gestopt is met het innemen van medicijnen die van invloed zijn op de allergie en de jeuk.


Bij de allergietest scheren ze een stukje van de huid van uw hond kaal. Na het kaalscheren spuiten ze een aantal stofjes in de huid van uw hond waarvan bekend is dat ze vaak problemen geven. Bij deze zogenaamde huidtest wordt gekeken hoe de huid van uw hond reageert op de injecties met bepaalde stoffen. 


Zetten van de spuitjes

De reactie van de allergiespuitjes

Geschoren en gemerkt


 Van de allergeen- en de controleoplossingen wordt een zeer geringe hoeveelheid ( 0,05 ml ) op verschillende plaatsen in de huid gespoten. Na 15-20 minuten worden alle injectieplaatsen beoordeeld op zwelling van de huid. Als een hond allergisch is voor een bepaalde stof, zal na de injectie in de huid een ontstekingsreactie ontstaan die zichtbaar is door een zwelling. De maat van de zwelling wordt vergeleken met de maat van de zwelling van de controleoplossingen en zo kan worden bepaald voor welke stoffen de hond allergisch is. Uiteraard zijn er veel stoffen waarvoor een hond allergisch kan zijn, echter de stoffen die bij honden in de meeste gevallen een allergie veroorzaken zijn in de huidtest opgenomen.


Behandeling


Als de dierenarts heeft vastgesteld dat uw hond allergisch is dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen. Met medicijnen is het heel goed mogelijk om de klachten de kop in te drukken. Het is echter niet zo dat dit tot blijvende genezing leidt. Uw hond zal dus zijn leven lang zo nu en dan medicijnen nodig hebben.


Een andere manier van behandelen is desensibiliseren. Hier wordt de hond gedurende enkele maanden ingespoten met een toenemende dosis van de stof die de allergische reactie veroorzaakt. Op deze wijze hopen ze het lichaam van de hond te laten wennen aan de stof waardoor na verloop van tijd de allergie afneemt. De kans op succes is ongeveer 65%. Hoort uw hond bij deze 65% dan is hij meestal voor een langere tijd van zijn problemen verlost. 

Het kan zijn dat de behandeling op een later tijdstip in zijn leven nogmaals gedaan moet worden.


Honden met anaalklierproblemen kunnen geholpen worden d.m.v. een operatie, waarbij de anaalzakjes worden verwijderd. Ook kunnen ze uitgedrukt of gespoeld worden maar dan komen de klachten terug omdat het spiertje rondom het anaalzakje niet goed functioneert. 

Anaalklieren zijn alleen nodig in de natuur, om het territorium van hond of kat af te zetten. In de huidige maatschappij kunnen ze rustig zonder. Na een operatie zijn de honden en katten gemakkelijker te behandelen voor allerlei allergieën en huidaandoeningen, omdat de anaalklierontsteking vaak de onderliggende oorzaak is.


Erfelijkheid


In de praktijk blijkt dat bepaalde rassen duidelijk meer problemen hebben, er wordt dan ook aangenomen dat het in zekere mate erfelijk is. Het is raadzaam terughoudend te zijn bij fokken met allergische dieren.Tot slot


Omdat de verschijnselen van de diverse allergieën sterk op elkaar kunnen lijken, is het belangrijk dat er goed onderzoek plaatsvindt naar de exacte oorzaak van de allergie. Ga niet zelf aan de experimenten maar schakel hulp in van een dierenarts.
COPYRIGHT 2017 keeshondenkennel van het Lavenlaar